Инструменти
Еко проекти

Спасители на четири лапи

Планинска спасителна служба

 

По време на много акции в планината редом с нас, а често и пред нас, са нашите четириноги колеги – спасителните кучета. С тяхна помощ за периода 2013–2017 г. екипите на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК са оказали помощ на 10 223 човека и са проведени 421 спасителни акции във високите части на планината. В много от тези акции, особено при лавинни инциденти и акции за издирване, спасителното куче е безценен помощник.
От изключителна важност за работоспособността на кучето е то да е отпочинало преди спасителна операция, за да може веднага да започне работа и да даде най-доброто от себе си. Това означава, че спасителите на четири лапи се нуждаят от комфорт по време на придвижването до мястото на инцидента.
Целта на проекта е да се изработят две специализирани ремаркета, които могат да транспортират по 4 кучета едновременно. Ремаркетата са топло и шумоизолирани, както и изолирани от изгорелите газове на автомобила на спасителния екип. По време на обучително-тренировъчни курсове и при продължителни акции тези ремаркета се използват и за къщи на кучета.
Проектът има за цел да осигури на ПСС две такива ремаркета – едно в Северна и едно в Южна България, с които ще се подпомогне ефективността на работата на спасителните кучета.
Групата за спасяване с кучета на ПСС при БЧК се състои от 22 кучета и техните водачи, разположени по отрядите на ПСС така, че да могат по най-бързия начин да достигнат до мястото на съответния инцидент. Групата за спасяване с кучета е единствената по рода си в България, която поддържа непрекъсната готовност за оказване на помощ в планините със спасителни кучета. Освен в планините, кучетата и техните водачи работят и при всяко бедствие и авария в България, като наводненията в с. Бисер, кв. Аспарухово, експлозията в Хитрино и много други. Значими са случаите на оказана помощ и извън пределите на България – при земетресението в Армения през 1988 и двете разрушителни земетресения в Турция през 1999 г.
Ежегодно Групата за спасяване провежда тренировъчни курсове за кучетата и техните водачи за работа при лавинни нещастия, за търсене на изгубени и за работа при бедствия, аварии и кризи.
Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Български Червен кръст

IBAN: BG22UNCR76301077030226

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори