Инструменти
Еко проекти

По прикразни пътеки

Природен парк Шуменско плато

 

Природата е сътворила достойни за възхищение и наслада места и едно от тях е Шуменското плато. 3 896 ха от него от него са обявени  за защитена територия на 5 февруари 1980 г., за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. Паркът е чудесна зелена атракция за всички, които обичат здравословния начин на живот и съчетава впечатляващи природни творения и археологически обекти. Разходката в парка ни потапя в древната история на българите сред живата природа за вълнуващи преживявания през всички сезони. Единствено Природен парк „Шуменско плато“ се свързва с фразата „Оттука започва България“ и е част от националното ни богатство.  Той е феноменален, защото ни препраща 1300 години назад, към времето и към духа на предците.

Уникалността на скалните манастири, обособените пешеходни туристически маршрути, паркови съоръжения и кътове за отдих, привличат годишно над 50 000 туристи, като тенденцията е през последните години те да се увеличават, защото все повече хора търсят спокойствието на гората. Много често обаче, посетители на парка, както от страната, така и от чужбина, предприемат самостоятелни походи, без водачи, което прави належащо изграждането на обезопасителна инфраструктура. 

С финансирането на проекта, ще бъдат извършени ремонтни дейности, за да се осигури безопасното преминаване по туристическите маршрути; ще бъдат подновени метални табели, изобразяващи горските обитатели; ще бъдат направени беседка, пейки и маси; ще бъдат подновени обезопасителни въжета за достъп до скалните манастири.

Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Дирекция на ПП "Шуменско плато"

IBAN: BG79UBBS80023106104803

BIC: UBBSBGSF

При банка: Обединена Българска Банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори