Инструменти
Еко проекти

Пчелите и градът

Сдружение "БИОГРАД"

 

В градовете, в парковете и градините, сред разнообразните видове билки, цветя и овощни дървета, често незабелязвани от хората, живеят и изпълняват важната си мисия пчелите (както медоносни така и немедоносни). Всички те са жизненоважни опрашители. За съжаление, много от тези видове са застрашени от загуба на местообитания и липса на достатъчно храна в цялата страна. 

С какво градът става привлекателен за пчелите? Дали защото в него не се използват хербициди – един от факторите, наред с някои болести, който е причина за масовата смъртност на пчелите? Как града влияе върху пчелите?

Целта на проекта е изследването на живота и навиците на пчелите в градски условия. Обект на изследване ще бъдат събрани данни за влиянието върху пчелите на фактори като влажността, замърсяването на въздуха, налягането, температурата, болестите. Ще се опитаме да разберем също и какви видове пчели се срещат в града и кои са техните любими цветя.

Събирането на данните ще бъде възможно благодарение на вграждането в кошера на система от сензори и монитори, която във всяка една секунда ще следи условията в кошера, поведението и броя на пчелите в него.

Резултатите от изследването ще установят здравния статус на пчелите в града, ще дадат повече знания на хората как да помагат по-добре на пчелите. Увеличаването на пчелите е свързано с развитието на по-зелени градове и с изграждането на устойчивата екосистема.

Като част от каузата си Сдружение „Биоград“ вече създаде Музей на пчелата в град София със специален наблюдателен кошер в него.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Сдружение "БИОГРАД"

IBAN: BG41FINV91501216500056

BIC: FINVBGSF

При банка: Първа Инвестиционна Банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори