Инструменти
Еко проекти

Опазване на Национален парк Централен Балкан

НП Централен Балкан

 

Изграждането на Центъра за еднодневен отдих „Козя стена“ има за цел както създаването на едно привлекателно за посещение от различни възрастови и социални групи място, достъпно за хора с различна физическа подготовка, така и превенция на природозначими местообитания и видове чрез информирано поведение на посетителите.

Проектът предвижда изграждането на инфраструктура, която изпълнява следните функции:

  • Информационна – чрез интерпретативни табели на български и английски език, разположени в тип „изложение“ и по теми, представящи спецификата на Парка и мястото, националната и европейска значимост на екосистемите и видовете, и значението на човешкото поведение за опазване на това природно наследство.
  • Образователна – чрез създаване на класна стая на открито, включваща две табели и работна бяла дъска, както и места за сядане – дървени пънчета, разположени на два реда, амфитеатрално. Представените теми са биоразнообразие – растения и животни в националния парк.
  • Рекреационна – чрез инфраструктура за отдих, включваща 3 комплекта маси с по две пейки (до 8 места) и огнище. Достъпността е осигурена чрез асфалтов път от курорт „Чифлика“, паркинг в непосредствена близост до Центъра и възможност за ползване на тоалетна в близката хижа „Хайдушка песен“.
  • Подкрепа на местните общности – чрез допълване на пакета от предлаганите от туристическия бизнес услуги и развиване на атрактивната дестинация „Национален парк Централен Балкан“.

 

Предвидени са и мерки за видимост на проекта чрез изработване и монтаж на информационни табели за представяне на Центъра.

 

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Национален Парк Централен Балкан

IBAN: BG62SOMB91303137016101

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS BALKAN на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Разходка в гората

Дирекция на Национален парк "Централен Балкан" ще насочи усилията си към изграждането на център за еднодневен отдих Козя стена, с интерпретация на екосистеми и видове с висок природозащитен статус, в района на х. Хайдушка песен.

Историята на Александр...

 

Медийни партньори

Партньори