Инструменти
Еко проекти

Еко проекти

Поетите казват, че българските планини имат душа и че вятърът е пиян от аромата на билките. И късно нощем, когато заглъхне песента на щурците, започва песента на легендите. Легендата за Орфеевото цвете в Родопите разказва, че когато Орфей бил убит, от неговите капки кръв по земята пораснало цвете – изключително красиво, с нежни лилави цветове, растящо по закътани планински усои.

И до днес се вярва, че то дава енергия и духовна сила, защото дори хербаризирано за повече от 2 години, поставено във вода се съживява отново. Така, както природата се съживява отново, когато я щадим, почистваме, опазваме. Акцент в сферата – опазване и поддържане на екосистемите.

Проекти

Спасители на четири лапи

По време на много акции в планината редом с нас, а често и пред нас, са нашите четириноги колеги – спасителните кучета. С тяхна помощ за периода 2013–2017 г. екипите на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК са оказали помощ на 10 223 човека и са проведени 421 спасителни акции във високите части на планината. В много от тези акции, особено при лавинни инциденти и акции за издирване, спасителното куче е безценен помощник.

Виж още

Опазване на Национален парк Централен Балкан

Изграждането на Центъра за еднодневен отдих „Козя стена“ има за цел както създаването на едно привлекателно за посещение от различни възрастови и социални групи място, достъпно за хора с различна физическа подготовка, така и превенция на природозначими местообитания и видове чрез информирано поведение на посетителите.

Виж още

Тракийското светилище на връх Виденица

Застанал си на върха, омаян от гледката на зеленото родопско море. Утро е! Тишината е толкова плътна, че чак те стряска, става ти тревожно и някак подозрително. Гледката е опияняваща, вероятно от силната енергия на свещения връх. Неслучайно тук има останки от древно селище и светилище на траките, може би на бог Дионис.

Виж още

Чиста природа днес - здраве и пълноценен отдих утре

Проектът „ПГИТ „Проф. д-р А.Златаров“, Петрич – приятел на „Беласица“. Чиста природа днес – здраве и пълноценен отдих утре“ на професионалната гимназия ще бъде реализиран на територията и в партньорство с най-новия природен парк в България – Природен парк „Беласица“.

Виж още

Борба с горските пожари

Броят на горските пожари и мащаба на засегнатите територии през последните години достигна критични нива, непознати в историята на България. През 2000 г., например, площта на изгорелите горски масиви надвишава около 100 пъти тази от началото на 90-те. За последните 10 години от пожари са засегнати 1 милион декара гори.

Виж още

Медийни партньори

Партньори